Je bent nu hier: Home / Blog / December: feestmaand of ...

December: feestmaand of ...

December … feestmaand of ???

Het einde van het jaar 2018 nadert met rasse schreden. Tenminste … voor mensen die geen tegenslagen te verwerken hebben. Zij verheugen zich erop dat het nog maar heel even duurt voor het Kerst is. En meteen daarna kan de blik gericht worden op de jaarwisseling.

Wat zullen er veel mensen jaloers zijn op deze groep mensen! Want de feestmaand december zien zij ook naderen, waarschijnlijk tergend langzaam en dreigend. Zij ‘verheugen’ zich er misschien juist wel op om ver in januari 2019 weer wakker te worden als het hen zou lukken om een soort winterslaap te houden. Want in hun hart is er geen ruimte voor onbezorgde vrolijkheid omdat het gevuld is met groot verdriet en gemis. We kunnen veel als mens, maar een winterslaap hoort daar niet bij.

In de maanden november en december wordt er tegenwoordig gelukkig ook veel tijd ingeruimd om even stil te staan bij de donkere kant van het leven. Op vele momenten en plaatsen zijn er herdenkingen.

Zo is het aanstaande zondag 9 december weer Wereldlichtjesdag en worden wereldwijd kinderen herdacht die overleden zijn. Het maakt daarbij niet uit of dat kort geleden is gebeurd of al wel 20 jaar of langer. En ook de leeftijd van het betreffende kind is niet van belang. Het enige dat telt is dat het kind gemist wordt. Door zijn ouders, broers en zussen, opa’s en oma’s, ooms, tantes, vrienden en collega’s.

Een aantal jaren geleden was ik voor het eerst aanwezig op een locatie in de buurt van Zwolle waar een bijeenkomst was in het kader van Wereldlichtjesdag. Er was een grote diversiteit aan bezoekers. Eenheid was er in het samen delen van het gemis en het aansteken van een kaarsje voor diegene die door hen herdacht werd. Als je dan op je in laat werken dat er wereldwijd om 19.00 uur plaatselijke tijd lichtjes aan gestoken worden voor al die kinderen … dichtbij en veraf … kinderen die stierven in de nabijheid van hun familie, maar ook die kinderen die alleen waren op het moment van hun dood …

Dan ben je stil, heel stil en denk je ook aan al diegenen die je zelf mist in je familie- en vriendenkring ...

Op internet zie je momenteel vaak de volgende tekst voorbij komen:

“Geen kind is zo aanwezig als het kind dat wordt gemist”

                                                                                    – Manu Keirse

“De rouw om je kind gaat nooit over”, zei een ouder eens tegen mij en ik kan me die uitspraak heel goed voorstellen. Elke dag is je kind in je gedachten en zeker tijdens de feestdagen, die dan ook een stuk minder feestelijk zullen ‘voelen’ dan voorheen.

Als je zondagavond 9 december in de buurt van je woonplaats of elders een herdenking wilt bijwonen, kijk dan op de website van wereldlichtjesdag waar men een bijeenkomst organiseert en wees er welkom om samen te gedenken. Om samen de wereld voor even een klein stukje te verlichten door al die kaarsjes die aangestoken worden …

Maar voel je er om welke reden dan ook niets voor om dit gezamenlijk te doen, kies dan je eigen vorm, op je eigen tijd. Maar weet dat je er niet alleen voor staat!

Een heel mooi lied dat speciaal voor deze herdenking is geschreven: "Precious child" 

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Ben jij de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf vijf in cijfers: