Je bent nu hier: Home / Blog / Wereldkankerdag 4 februari 2019

Wereldkankerdag 4 februari 2019

De ziekte die je wereld op z’n kop zet …

Afgelopen week kwam ik meerdere keren de aankondiging tegen dat het maandag 4 februari 2019 wereldkankerdag is. Ik kon er niet om heen om dit op me in te laten werken of ik nu wilde of niet en tijd te nemen hierover na te denken.

Wereldkankerdag: 1 dag waarop mensen wereldwijd stil staan bij kanker. Maar voor hoe velen is het niet iets wat dagelijks hun leven op de kop zet? Niet alleen op 4 februari omdat iemand nu eenmaal bedacht heeft die dag daar speciaal voor aan te wijzen.

Elke dag mis je je gezonde lijf.

Elke dag sta je erbij stil dat jouw leven in het teken staat van het naderende afscheid, omdat ze niets meer voor je kunnen doen.

Elke dag ben jij dankbaar dat de ziekte tot stilstand is gekomen, niet definitief weg helaas, maar het gaat wat beter met je.

Elke dag ervaar je dankbaarheid dat je weer mocht herstellen.

Elke dag zie je je geliefde, man of vrouw, kind of vriend en confronteert het je met immens verdriet.

Wat het met mij doet ...

Wat doet het met mij dat het wereldkankerdag is? Ruim 5 jaar geleden kreeg ik te horen van de arts dat ik deze verschrikkelijk nare ziekte had. Dat zet je wereld volkomen op z’n kop. En wat mij nog meer raakte dan de zorgen om mezelf: de grote impact die het had op de mensen op mij heen. Wat enorm moeilijk vond ik het om te zien hoeveel verdriet het hen deed dat ik deze boodschap had gekregen en de toekomst onzeker was.

Juist ìk als afscheidsfotograaf?

De afgelopen maanden heb ik als fotograaf meerdere keren een afscheid gefotografeerd van iemand die was overleden aan kanker. Heel fijn dat in die situaties de uitvaartleider, of een naaste, de mogelijkheid opperde van uitvaartfotografie. En dat juist ìk bij zo’n afscheid aanwezig mag en kan zijn, iemand die zelf genezen mocht van deze afschuwelijke ziekte … het ontroert me diep. Ik begrijp heel goed wat deze mensen hebben meegemaakt met hun geliefde in de voorliggende periode. De achtbaan van gevoelens, hoop, teleurstelling, wanhoop …

Ja, kanker: het zet je wereld blijvend op z’n kop. Je wordt er op diverse manieren dagelijks mee geconfronteerd, of je nou ziek bent, hersteld bent of iemand kent die de ziekte heeft.

Zo klein en nietig ...

Vanmiddag was ik aan het wandelen en genoot intens van het heerlijke frisse weer, de wind, de wolkenluchten, de zon, de mensen die net als ik aan het lopen waren.

Ik maakte onderstaande foto en er ging heel wat door mij heen. Wauw, wat een wolken! Wat zijn ze groot en reiken ze oneindig ver en wat ben ik klein en nietig als ik mezelf daarmee vergelijk.

Zo voelde ik me ook toen ik hoorde dat ik ziek was: zo klein en nietig …

afscheidsfotografie 20190203 151201

Wereldkankerdag:

het is goed om er wereldwijd aandacht aan te besteden. Maar zullen we ook samen proberen er elke dag te zijn voor degenen dicht om ons heen voor wie het elke dag een ‘kankerdag’ is?

 

Mijn profielfoto staat een paar dagen op z’n kop staat: om aandacht te vragen voor mensen die te maken hebben met deze ziekte.


Laat een bericht achter - aantal berichten: 7Else
Dank jullie wel voor jullie reacties! Wat een lieve en bemoedigende woorden voor mij. En fijn om zo te weten dat mijn blog wordt gelezen 😉
11-02-19 | 21:23Ellen
Lieve collega,
Mooi beschreven!
Je hebt gelijk dat er alle dagen aandacht mag zijn voor kanker en de impact die deze ziekte heeft voor zowel degene die de diagnose krijgt als de naasten. Niet voor niets wordt gezegd “Kanker heb je niet alleen”.
Ik zie wereldkankerdag dan ook als een “extra stilstaan bij”.
Warme ☀️ groet, Ellen
04-02-19 | 19:37Marjo
Lieve collega,

Je ervaringen kleuren niet alleen je kijk op het leven, op jezelf, maar ook je werk als afscheidsfotograaf.
Life is fragile...
04-02-19 | 08:37Veronique Reimer
Prachtig geschreven Else, ik ben ervan onder de indruk! Ik wens je alle goeds!
03-02-19 | 22:56Michael Wolfe
Cancer must be brought to a halt. Awareness s of grave importance. We all must be continually informed and confronted with this terrible devil. Heads up, eyes and ears open, be aware!!!!
Yours sincerely. 😘😘
03-02-19 | 22:02Greet
Lieve Else, je hebt het prachtig verwoord. Ik vind het indrukwekkend om te lezen. Dankjewel!
03-02-19 | 20:30Arthur
Else, wat kun jij dat toch mooi onder woorden brengen.
Morgen wereldkankerdag, nu begrijp ik dat je profielfoto op z’n kop staat om aandacht te vragen. Je ziet, het werkt!
03-02-19 | 20:25
Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf zeven in cijfers: